4 Soorten bevestigingsmaterialen

Must Try

Er bestaan veel verschillende soorten materialen om metaal of hout met elkaar te verbinden. Je wil natuurlijk voor jouw specifieke klus de beste en meest stevige toebehoren gebruiken. Daarom is het juiste bevestigingsmateriaal kopen heel belangrijk. Welke materialen voor welke klus geschikt zijn, kan nog wel eens een vraagstuk zijn. In deze blog lees je meer over de bevestigingsmaterialen schroeven, ankers, pluggen en nagels. Weet je na het lezen van deze blog nog steeds niet zeker wat je nodig hebt? Vraag dan voor de zekerheid meer informatie bij een bouwmarkt.       

Schroeven

Misschien wel het meest bekende en meest gebruikte bevestigingsmateriaal is de schroef. Schroeven kunnen ingezet worden voor verschillende doeleinden. De variatie aan verschillende schroeven is enorm en voor de meeste bouwmaterialen is een speciale schroef ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan houtschroeven, metaalschroeven, betonschroeven, gipsplaatschroeven en universele schroeven. Deze soorten schroef hebben allemaal een unieke kop en schroefdraad. De schroef is ontzettend veelzijdig en mag daarom niet missen in een voorraad of gereedschapskist.        

Ankers

Voor lichtere houtwerken of de bevestiging van hout op metaal is een anker geschikt. Om deze constructie te ondersteunen is het aan te raden een hoekanker kopen. Hoekankers hebben een mooie afwerking en zijn heel makkelijk te monteren. Ook deze zijn weer verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, omdat je met deze ankers vele mogelijkheden hebt. Het grootste voordeel van een hoekanker is dat je heel makkelijk twee planken loodrecht op elkaar kunt monteren. Dit stevige bevestigingsmateriaal is een prima oplossing voor alle houtconstructies.     

Pluggen

Voor het verbinden van een materiaal met een niet-elastisch materiaal is een plug de perfecte oplossing. Het is moeilijk om in niet-elastische materialen te boren, maar pluggen maken dit wel mogelijk. De diameter van een plug wordt groter op het moment dat je er een schroef in draait, waardoor de plug met de schroef wordt vastgeklemd in het gat. Dit is een stevige bevestiging die in veel verschillende soorten verkrijgbaar is. Denk bijvoorbeeld aan constructiepluggen, universele pluggen en hollewand pluggen. Ook hierbij verschilt per doeleinde welke plug het meest geschikt is.     

Nagels 

Om licht houtwerk, golfplaten en stof te bevestigen op andere houten elementen zijn nagels geschikt. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en worden voornamelijk voor kleine bouwklussen gebruikt. Nagels kunnen met een hamer worden ingeslagen, maar dit kan ook met een speciaal nagelpistool. De nagel wordt veel gebruikt door hobbyklussers en kan daarom niet ontbreken in een gereedschapskist.

Aanbevolen

Meer van dit