Een vuurschaal: iets voor jouw tuin?

Must Try

Onze voorouders hebben niet voor niets het vuur uitgevonden. Tijdens koude nachten en winterdagen was het vuur essentieel om warm te blijven. Maar ook nu, in tijden van centrale verwarming, kruipen we graag nog om een warm vuur. Zeker in Nederland, waar het buiten vaak koud is, is een vuurtje in de tuin de ideale manier om langer van de buitenlucht te kunnen genieten. Herken je dit beeld? Dan is een vuurschaal misschien wel iets voor jouw tuin. Maar wat is een dit precies?

Wat is een vuurschaal?

Simpel gezegd is het een grote schaal die gemaakt is van vuurbestendig materiaal. De vuurschaal staat vaak op meerdere kleine poten of op één grote voet. Omdat het gemaakt is van vuurbestendig materiaal, is het één van de meest verantwoorde manieren om een kampvuur in de tuin te stoken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cortenstaal, plaatstaal of gietstaal. De voet varieert sterk van hoogte, afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Wil je hem bijvoorbeeld gebruiken om te grillen? Dan is het natuurlijk handig om een hoge voet te hebben, zodat je er gemakkelijk bij kunt. Sommige vuurschalen hebben zelfs ruimte aan de onderkant om het hout te bewaren. Zo heb je direct een handige plaats voor de houtopslag in de achtertuin!

Past een vuurschaal wel in mijn tuin?

Zo’n grote schaal in de tuin klinkt misschien als heel wat, maar er zijn ontzettend veel verschillende soorten en maten vuurschalen op de markt. Ook zijn er exemplaren voor elk soort portemonnee te koop. Het oog wil ook wat: zo’n traditionele schaal in een moderne tuin oogt misschien wat vreemd. Gelukkig zijn er, naast de bekende ronde vormen, momenteel zelfs ook ovale en vierkante vuurschalen te vinden. Een ander veelgehoorde vraag: hoe zit het met kinderen of huisdieren die vrij door de tuin lopen? Is zo’n vuurschaal geen risico met die brandende vonken? Geen nood, zelfs daar is aan gedacht. Zo zijn er vonkenschermen te koop die op bijna alle soorten passen. Ook aan vloerbescherming is gedacht, daarvoor kan je een bodemplaat gebruiken. Toch blijft het advies om bij voorkeur sterke tegels als ondergrond te gebruiken.

Zet de BBQ maar aan

Zo’n mooi ding in de tuin ziet er niet alleen leuk en gezellig uit. Je kan zelfs barbecueën op een vuurschaal! Een BBQ-vuurschaal is vaak hoog genoeg om zonder problemen op te kunnen grillen en bakken. Gezien de grote populariteit zijn er – naast de wat duurdere modellen – inmiddels ook BBQ-varianten voor een zachter prijsje verschenen. Zet de BBQ dus maar aan!

Aanbevolen

Meer van dit