Leuke tips voor epoxy in huis

Must Try

Sommige mensen kennen epoxy alleen van grote projecten zoals gietvloeren, het afwerken van boten, of van de reparatiesetjes waar je scheuren en barsten in verschillende materialen mee kunt repareren. Maar met epoxy kun je veel meer.

Je kunt er eenvoudig leuke decoraties voor in huis en kunst of sieraden van maken.

Show unieke voorwerpen

Een leuke manier om een tafel een nieuwe look te geven is door er bijzondere materialen in te gieten. De epoxyhars zorgt ervoor dat ook bederfelijke materialen, zoals bloemen of snoep, beschermd worden. Zo kun je een heel persoonlijke tafel maken. Misschien heb je wel allemaal leuke vakantie souvenirtjes, schelpen, of leuke jeugdfoto’s. Ingegoten in epoxyhars blijven ze mooi en zitten ze niet meer verstopt in kasten of op zolder, maar mogen ze gezien worden!

Wil je het wat kleiner aanpakken? Onderzetters zijn erg leuk om zelf te maken met epoxy. Print een foto op een transparante sheet en giet de giethars erover. Of giet eerst een laagje gekleurde giethars, leg hier een gewone geprinte foto op en giet daarna een laagje transparant erover om de foto te sealen. Een makkelijke manier om een mal voor onderzetters te maken, is met een siliconen bakvorm. De giethars hecht niet aan siliconen, dus de onderzetters kunnen er na het uitharden zo weer uitgehaald worden.

Maak je iets voor buiten, of wat veel in het licht staat? Voeg dan een uv-stabilisator toe. Zo bescherm je de hars langdurig tegen verkleuren.

Maak je eigen kunst en sieraden

Heel hip is het om verschillende kleuren te mengen en abstracte kunst te maken van epoxy. Je kunt hierbij denken aan schilderijen, maar ook vormen die je zelf in een mal giet met verschillende kleuren. Gebruik satéprikkers, kwasten, of pipetjes om kleine druppels gekleurde giethars over je ontwerp te druppelen. Of giet grote vlakken in verschillende kleuren en laat ze in elkaar overlopen.

Ook sieraden kun je maken van epoxyhars. Het geeft een gekleurd glas effect en de sieraden zijn heel licht om te dragen.

Makkelijk knutselen, groots resultaat!

Alhoewel de eindresultaten er heel ingewikkeld uit kunnen zien, is het werken met epoxyhars heel eenvoudig. Er zijn een paar dingen waar je wel op moet letten.

  • Zorg voor een goede weegschaal, de mengverhoudingen luisteren heel nauw.
  • Draag speciale handschoenen van nitril, om je huid te beschermen.
  • Behandel je mal met een speciaal losmiddel. Zo gaat de giethars zich niet hechten aan de mal.
  • Dek de ondergrond waar je op gaat werken af met een materiaal waar de epoxyhars niet aan hecht.
  • Roer de hars heel goed en zorgvuldig door. Als het niet goed gemengd is, blijft het plakkerig.

Verwijder luchtbelletjes met een gasbrander of een vacuümkoepel tijdens het drogen.

Aanbevolen

Meer van dit