Starten als ZZP’er: waar denk je aan?

Must Try

Keuze

Na lang wikken en wegen heb je eindelijk de keus gemaakt: je gaat starten als ZZP’er. Of het nou is omdat je je eigen tijden wil bepalen en je eigen koers wil varen, omdat je werkeloos bent en dit een mooie oplossing is of omdat je open staat voor een nieuwe werkmethode: ZZP’en kan de oplossing bieden! Als ZZP’er kies je zelf wat je doet, wanneer je het doet, en waarom je het doet. Dat biedt een hele nieuwe vrijheid. Als klapper op de vuurpijl kies je ook nog eens zelf voor welk bedrag je het doet. Dat houdt dus in dat je goed geld kan maken met deze keus, mits je maar ergens echt goed in bent. Het talent zal je dus zelf in moeten brengen. Maar vergeet je niet ook aan de volgende dingen te denken?

Laatste zaakjes

  • Als ZZP’er krijg je niet meer elke maand je loon op je rekening gestort. Je zal zelf facturen moeten berekenen en opstellen om op te sturen naar je klanten. Noteer goed wanneer je deze hebt opgestuurd om achterstand te vermijden.
  • Onthoud daarbij ook dat jij nu degene bent die belasting moet afdragen over je inkomsten. Dit gebeurt niet meer automatisch via de verloning, en dat willen sommige ZZP’ers nog wel eens vergeten. Niet alleen zorgt dat voor een teleurstelling aan het einde van het jaar, de belastingdienst is ook de liefste niet. Zorg dus dat je goede kennis hebt van boekhouding. Lukt dit niet? Vraag een bekende die hier wel sterk in is om mee te kijken, of huur hier iemand voor in. Er zijn genoeg boekhouders die zichzelf beschikbaar stellen om met ZZP’ers mee te kijken.
  • Als ZZP’er heb je natuurlijk geen vaste standplaats. Sommige ZZP’ers werken op locatie bij de klant, maar vaak zal je ook vanuit huis werken. Investeer daarom in een goede werkplek. Het is geen overbodige luxe om een goed bureau aan te schaffen met comfortabele stoel. En denk ook aan zaken als goed schrijfmateriaal, soft-/hardware en een prullenbak kopen. Dit draagt allemaal bij aan mooiere resultaten.
  • Je zal je eigen reclame moeten maken. Aangezien je geen personeel hebt, zal je dit zelf moeten oppakken. Vrees dus niet om tegen iedereen te zeggen wat je doet en kan bieden, en stuur proactief mailtjes uit naar bedrijven waar jij je werkzaamheden zou kunnen uitvoeren. Niet geschoten is altijd mis in dit geval!

Genieten

En als allerbelangrijkste: vergeet niet te genieten van je nieuwe flexibiliteit en vrijheid. Er zijn genoeg mensen die de stap namelijk niet durven te maken. Succes!

Aanbevolen

Meer van dit