Verschillende manieren om je huis te verwarmen

Must Try

Je kunt nog zo cool zijn, een koud huis, daar knapt echt niemand van op. Het is dus zaak dat je je huis goed weet te verwarmen. In veel gevallen heb je maar weinig keuze. Je verhuist dan naar een bestaand huis en daar is al een bepaalde installatie ingebouwd. In negen van de tien keren zal dit een standaard centrale verwarming zijn. Niks mis mee. Maar wat nu als je echt mag kiezen? Ga je dan voor de behaaglijke warmte van infrarood verwarming of kies je voor vloerverwarming door middel van een warmtepomp? Jij bepaalt en het is dan ook echt aan jou (en je eventuele partner). De tip is wel om open te staan voor de diverse mogelijkheden en bij diverse bedrijven offertes op te vragen.

Verwarming is belangrijk, maar isolatie ook

Je kunt nog zo’n goede verwarming hebben gekozen, maar als het tocht, dan hebben alleen de vogeltjes warme voeten. En daar stook je niet voor. Het is dus zaak dat je je woning zo goed mogelijk laat isoleren. Bijvoorbeeld door de raampartijen te vervangen voor ramen met dubbel of zelfs driedubbel glas. Een tochtstrip onder de buitendeuren doet ook wonderen. En vergeet je spouwmuren en je kruipruimte niet te laten isoleren. Woon je op de bovenste verdieping van een appartementencomplex of flat, dan moet je natuurlijk vooral je dak en plafonds laten isoleren.

Betrouwbaarheid is belangrijk

Wanneer je een oude CV ketel hebt hangen, dan kan het zomaar zijn dat die niet altijd doet wat jij wilt. En geloof me, iedere keer koud douchen komt al snel je neus uit. Daarbij is het ook nog eens gevaarlijk. Er kan gas ontsnappen als je CV ketel in storing schiet. Het is dus altijd zaak dat je een goede onderhoudsservice bij je CV ketel hebt. Bij voorkeur één die ook in de avonden en in de weekenden je storing kan komen verhelpen.
Infrarood verwarming

Er is altijd nog de houtkachel of de open haard

Oké, dat kan natuurlijk niet in ieder huis. Je moet wel een afvoer hebben. En dan ook nog een die veilig is bevonden. Koolmonoxidevergiftiging ligt altijd op de loer wanneer de afvoeren niet goed zijn onderhouden. Het voordeel van een houtkachel of open haard is natuurlijk de gezelligheid. Die ontbreekt wel een beetje bij de radiatoren. En, een bijkomend voordeel, je blijft lekker in conditie wanneer je er voor kiest om zelf je hout te hakken.

Aanbevolen

Meer van dit